fb fb Polerowanie podzadzek Porfir Promocje

Blat granitowy do kuchni

1.01.2021

Blat granitowy do kuchni

Kuchenne blaty robocze należą do najczęściej użytkowanych elementów nie tylko kuchni, ale całego mieszkania. Jakość przygotowanych posiłków w dużym stopniu zależy od jakości i czystości blatu kuchennego.

Kontakt z żywnością, kwasami organicznymi i wodą nie służą trwałości blatów kuchennych, a zarysowania oraz ustawianie na blacie kuchennym gorących lub zimnych przedmiotów odbija się na ich estetyce.

Rodzaje blatów kuchennych

Blaty kuchenne wykonuje się z różnych materiałów. Rodzaj materiału ma duże znaczenie. Czasami wym,agamy, by kuchnia była trwała i odporna na zarysowania i plamy, ale czasem wystarczy, że będzie spełniać wymagania estetyczne i wiemy, że materiał zastosowany na blat ma swoje wymogi i potrzeby. Materiały naturalne, które można wykorzystać:

Blaty różnią się też rozmiarami, kształtem i grubością. Wyceny dokonujemy po otrzymaniu wstępnych wymiarw i informacji co do rodzaju zlewu – podwieszany, nakładany, ilości otworów na baterie itp., rodzaju otworu na płytę gazową lub indukcyjną- standardowy lub licowany.

 

Blaty granitowe coraz popularniejsze

Robocze blaty kuchenne z naturalnego kamienia, a zwłaszcza z granitu, stają się coraz popularniejsze. Coraz chętniej wykorzystujemy w naszych mieszkaniach materiały naturalne, ekologiczne, zdrowe i trwałe, a granit z pewnością ma takie zalety.

Dodatkowym argumentem jest ponadczasowa elegancja oraz szara kolorystyka doskonale pasująca do różnego rodzaju wnętrz, kolorów ścian i umeblowania.

Poniżej blat granitowy – Nero Assoluto, satynowa powierzchnia. Jeden z najtwardszych kamieni, idealny do kuchni mocno użytkowanej. Odporny na ścierania, zarysowania i plamy.

Nero Assoluto Antique – blat i duża wyspa kuchenna

Powyżej blat Antartide.

Poniżej blaty z marmuru karraryjskiego Bianco Carrara. Wymagają zaimpregnowania, nie są tak odporne na zarysowania jak granit, cięcie wymaga deseczki. Chłoną też mocniej niż granity. Można je stosować na blaty kuchenne pod warunkiem, że impregnuje się je co roku, używa deseczki do krojenia i od razu wyciera zabrudzenia.

Czego oczekujemy od blatu kuchennego?

Blat kuchenny powinien pasować stylem i kolorem do wystroju kuchni. Blat kuchenny musi być trwały, odporny na wilgoć i zarysowania. Nie powinien wchodzić w reakcje z substancjami stosowanymi w kuchni, takimi jak kwasy organiczne, sól albo detergenty.

Na blacie stawiamy gorące garnki lub pojemniki z zamrożoną żywnością i dlatego nie powinien reagować na temperatury. Kupując blat kuchenny, oczekujemy, że długo będzie znosił nasze kuchenne wpadki, zachowując przy tym świeży wygląd. Kamienie naturalne pod tym względem są na pierwszym miejscu. Biją na głowę wszelkie sztuczne materiały.

 

Zalety blatów granitowych

  1. Unikalny wzór stworzony przez naturalny układ kryształów kwarcu, miki (biotytu) i skaleni.
  2. Uniwersalna szara lub czarna kolorystyka pozwalająca dopasować blat do każdej stylistyki i każdego wnętrza.
  3. Duża wytrzymałość mechaniczna i odporność na ścieranie i zarysowanie (kwarc ma taką samą twardość jak stal).
  4. Odporność na wysokie i niskie temperatury.
  5. Odporność na działanie wody i wilgoci. Granit zupełnie nie wchłania wody.
  6. Odporność na promieniowanie UV (nie odbarwiają się pod wpływem promieni słonecznych).
  7. Odporność na aktywne substancje zawarte w produktach spożywczych.
  8. Odporność na działanie detergentów.
  9. Łatwość w utrzymaniu czystości.
  10. Łatwość w usuwaniu drobnych uszkodzeń (wystarczy zeszlifować uszkodzony fragment).

Wady blatów granitowych

  1. Konieczność impregnacji kamienia dla ochrony przed czynnikami biologicznymi.
  2. Duży ciężar wymagający odpowiedniej konstrukcji. Blat granitowy o powierzchni 1 m² i standardowej grubości 3 cm waży około 80 kg.
  3. Chłodny dotyk naturalnego kamienia.
  4. Skomplikowany montaż. Granitowy blat jest zbyt ciężki, by montowała go jedna osoba. Wymaga też doświadczenia przy pomiarze.

Calacatta Arabescato Lux

Jaki blat wybrać?

Blat granitowy można zamówić na wymiar wraz z wycięciami pod zlewozmywak. Kuchenne blaty granitowe mogą mieć dowolny kształt,  nie tylko być kwadratowe lub prostokątne. Zazwyczaj wybiera się blatu kuchenne tak, by minimalnie wystawały przed fronty szafek kuchennych lub równo z frontami (jeśli kuchnia jest niewielka i chcemy zaoszczędzić miejsce), czyli około 60 cm.

Grubość blatu zależy od potrzeb i zastosowanego materiału i waha się od 2 do 3 cm. W przypadku blatów kamiennych stosuje się przeważnie mniejszą grubość blatu (2 – 3 cm). Trzeba pamiętać o tym, że w przypadku blatu granitowego o długości 2 m i szerokości 60 cm każdy dodatkowy milimetr grubości blatu oznacza wzrost jego masy o około 3 kg.

Czy warto wybrać blat kuchenny granitowy?

Ze względu na cenę granitowy blat kuchenny jest oznaką luksusu, ale czy na pewno? Zaletą granitu jest jego trwałość. Mówimy, że co tanie, to drogie. Tańsze i mniej wytrzymałe blaty kuchenne trzeba będzie częściej wymieniać, co znacznie podniesie koszty.

Granitowy blat kuchenny to jednorazowy wydatek na wiele lat. Nie napęcznieje od wylanej na blat wody, nie ulegnie zarysowaniu nożem, nie pojawią się na nim plamy po sokach z owoców lub domowych środkach czystości.

Granitowy blat nie rozwarstwi się ani nie odkształci, dzięki czemu długo można się cieszyć jego eleganckim wyglądem. Granitowy blat kuchenny to rozsądny wybór na lata.